Cijene goriva u RS ponovo rastu

Bez autora
Jul 26 2011

Gorivo na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je proteklih dana između pet i osam feninga, a već danas moglo bi doći do povećanja cijena i na ostalim pumpama. Na nekoliko pumpi proteklih dana cijene su povećane, a ukoliko se cijene u nabavci danas povećaju, vjerovatno će doći do korekcije i na ostalim pumpama. Cijene u nabavci prošle sedmice nešto su povećane, a ako danas dođe do novog povećanja, steći će se uslovi za poskupljenje i na pumpama za pet do osam feninga. Neki vlasnici pumpi proteklih dana su već povećali cijene, a sada će vjerovatno i ostali. Na benzinskoj pumpi "Parma trend" u Laktašima rekli su da su krajem prošle sedmice povećali cijene za pet do šest feninga. "Evrodizel" je koštao 2,26 maraka po litru, a sada 2,31, dok je cijena bezolovnog benzina bila 2,24, a sada košta 2,30 maraka. U "Nestro petrolu" su istakli da je kod njih u odnosu na prošlu sedmicu dizel poskupio za šest feninga.

Cijene goriva u RS ponovo rastuGorivo na pojedinim benzinskim pumpama u Republici Srpskoj poskupjelo je proteklih dana između pet i osam feninga, a već danas moglo bi doći do povećanja cijena i na ostalim pumpama.

Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih derivata RS Vukašin Vojinović istakao je da su na nekoliko pumpi proteklih dana cijene povećane, a da će, ukoliko se cijene u nabavci danas povećaju, vjerovatno doći do korekcije i na ostalim pumpama.

- Cijene u nabavci prošle sedmice nešto su povećane, a ako danas dođe do novog povećanja, steći će se uslovi za poskupljenje i na pumpama za pet do osam feninga. Neki vlasnici pumpi proteklih dana su već povećali cijene, a sada će vjerovatno i ostali - istakao je Vojinović.

Na benzinskoj pumpi "Parma trend" u Laktašima rekli su da su krajem prošle sedmice povećali cijene za pet do šest feninga.

- "Evrodizel" je koštao 2,26 maraka po litru, a sada 2,31, dok je cijena bezolovnog benzina bila 2,24, a sada košta 2,30 maraka - istakli su na ovoj pumpi.

U "Nestro petrolu" su istakli da je kod njih u odnosu na prošlu sedmicu dizel poskupio za šest feninga.

- Razlog poskupljenja je povećanje cijene nafte na svjetskom tržištu. Benzini se trenutno kreću između 2,30 i 2,33 marke, "evrodizel 4" košta od 2,31 do 2,33 marke, u zavisnosti od regije u kojoj se benzinske pumpe nalaze - kazali su na ovoj pumpi.

U banjalučkom "Krajinapetrolu" su istakli da su posljednju korekciju cijena imali prije deset dana, te da će u zavisnosti od nabavnih cijena koje će dobiti danas odlučiti hoće li biti novog poskupljenja.

Cijena "evrodizela" na ovoj pumpi trenutno je 2,32, bezolovni benzin 95 košta 2,30, a super 98 košta 2,33 marke.

Nafta

Cijene sirove nafte juče su pale ispod 99 dolara za barel pod pritiskom zabrinutosti investitora da bi izostanak sporazuma o povećanju limita za američki dug mogao dovesti do bankrota te zemlje i nanijeti štetu svjetskoj ekonomiji, prenijele su agencije.

Nafta za orijentacionu isporuku u septembru je u elektronskom poslovanju na Merkantilnom tržištu u Njujorku pojeftinila 95 centi, na 98,92 dolara za barel. U Londonu na berzi ICE nafta marke "brent" iz Sjevernog mora juče je pala za 68 centi, na 117,99 dolara za barel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik